Lezing: Poppers driewereldentheorie en haar revisies

Lezing: Poppers driewereldentheorie en haar revisies

Lezing: Poppers driewereldentheorie en haar revisies door dr. A. de Vries. Initiatiefnemer: Filosofiecafé Wageningen. Datum: 1 april 2012. Tijdstip: 14.00 – 16.00 uur. Locatie: bovenzaal van café “Thuis bij Guus”, Markt 16, Wageningen.

 

Sir Karl Popper (1902-1994) is vooral bekend geworden als wetenschapsfilosoof en als auteur van het boek The Open Society and Its Enemies waarin hij zijn politieke en sociale filosofie presenteert. De driewereldentheorie, Poppers metafysica, heeft in het verleden veel minder aandacht gekregen maar staat sinds enkele jaren weer in de belangstelling. Popper verdeelt alle entiteiten of objecten waaruit de werkelijkheid is opgebouwd in drie domeinen. In wereld 1 plaatst hij de fysieke cq tastbare objecten. De inhoud van wereld 2 bestaat uit mentale entiteiten, entiteiten die alleen particulier toegankelijk zijn. Wereld 3 is een wereld die opgebouwd is uit abstracte entiteiten zoals getallen, theorieën, (on)ware beweringen etc. Deze wereld is objectief en voor iedereen toegankelijk. De Groningse filosoof dr. Eite P. Veening heeft getracht deze drie werelden van meer interne structuur te voorzien. De 3Wt-R, de eerste revisie van de driewereldentheorie, was daarmee een feit. De tweede revisie, ontwikkeld door dr. A. de Vries, concentreert zich met name op de relatie tussen de drie werelden door het begrip ‘emergentie’ meer inhoud te geven dan in de oorspronkelijke driewereldentheorie. In de lezing wordt ingegaan op de waarde van deze theorieën voor de filosofie maar ook op de waarde voor gebieden daarbuiten……


Fatal error: Call to undefined function adrotate_group() in /home/p17385/domains/worldforthinkers.com/public_html/wp-content/themes/EarthlyTouch/single.php on line 57